Maskrosbarnens historia

Fruktansvärda upplevelser från 135 barnhem och 1640 fosterhem skapade Maskrosbarnen. De vidrigaste barnhemmen var Vidkärrs Barnhem i Göteborg och Nyboda i Stockholm.

Ideella riksorganisationen Föreningen Maskrosbarnen grundades och registrerades år 2007, i syfte att ge humanitär och juridisk hjälp till barn och äldre personer som drabbats extremt svårt under sin levnad. Föreningen värnar särskilt om de cirka 5 200 personer i landet, som omhändertagits som barn av myndigheterna av varierande orsak, skilsmässofall, fattigdom eller missförhållanden i hemmet och placerats på barnhem, fosterhem och ungdomshem.

Vanvård, barnarbete och sexuella övergrepp.  

I stället för ”vård och omsorg” utsattes barnen för grova kränkningar, hot, våld och misshandel med mattpiskare, träpåkar och kraftiga läderremmar, då ”arbetsuppgifter” inte utfördes till belåtenhet. Sängvätande småbarn piskades med mattpiskare och spolades under lång tid med iskallt vatten. Barn som inte orkade äta upp morgongröten, tvingades på eftermiddagen äta resterande kall gröt (som under sommartid var övertäckt med flugor). Barn som kräktes, tvingades äta kall gröt tillsammans med egna kräkningar. Julpaket, julkort, brev och födelsedagspresenter från föräldrar, syskon och släktingar, undangömdes eller förstördes systematiskt på uppmaning av Socialstyrelsen med motivering: ”att hindra störande kontakt”. Från 12 års ålder utnyttjades omhändertagna barn som ”arbetskraft” vid tungt och riskfullt jordbruksarbete, (i strid med gällande lagstiftning).

Vid skogsavverkning varje vinter, skadades och invalidiserades åtskilliga barn, då de i djup snö hindrades från att undkomma fallande träd. Flera barn avled som följd av skadorna.

43 % av pojkarna och 63 % av flickorna, utsattes för grova sexuella övergrepp, vilket dokumenterats i statlig utredning, Vanvård i social barnavård, slutrapport SOU 2011:61, sida 136. Socialstyrelsen som ansvarig tillsynsmyndighet, upptäckte inte och hindrade inte den omfattande vanvård som pågick i årtionden. Det mest fruktansvärda är att drabbade barn valde självmord som befriande utväg från sin hemska tillvaro. Enligt Professor Winnerljungs studier i Socialmedicinsk Tidskrift 1:2006 gällande 20 000 omhändertagna barn, befanns självmordsfrekvensen 400 % högre, jämfört med barn som inte stod under svenska myndigheters ”beskydd”.

Den 26 januari 2021 avslöjade ”Uppdrag Granskning” TV1, att grova sexuella övergrepp på omhändertagna barn fortfarande sker i Sverige, det senaste på SIS Ungdomshem Björkbacken i Göteborg.

Därför är det ytterst angeläget att föreningens anlitade advokat, fortsättningsvis kan erbjuda juridisk hjälp till de drabbade, även till föräldrar till de barn som riskerar att utsättas för våld och övergrepp. Barn ska vara barn så länge de är barn och måste därmed skyddas bättre.

Föreningens medlemmar kan oftast inte förtränga de fruktansvärda händelser de utsattes för som omhändertagna barn och lider fortfarande av allvarlig ohälsa. Åtskilliga medlemmar är invalidiserade och rullstolsbundna, som följd av olyckshändelser från tiden som ”barnarbetare”. Våra medlemmar separerades som barn från föräldrar, syskon och släktingar, vanligen för resten av livet och har därför aldrig upplevt social familjär trygghet. Jul-, Påsk- och Midsommarhelger utan familjär gemenskap, är ensamma dystra helger, som barn och vuxna alltid våndas inför. Föreningens strävan är att lindra utsatta människors svåra tillvaro genom humanitär och juridisk hjälp, konkret stöd och personlig medverkan. 

Föreningen organiserar (med särskild hänsyn till Coronaepidemin) kostnadsfria sociala sammankomster i åtskilliga av landets kommuner, under Jul-, Påsk- och Midsommarhelger. Likaså erbjuds kostnadsfri bilskjuts till: tandläkare, vårdcentraler, sjukhus, apotek, bibliotek, kyrkor, begravningar mm. Även fri leverans av mat- och apoteksvaror, utföra post- och bankärenden, samt om möjligt tillgodose övrigt hjälpbehov till människor som drabbats extremt svårt under sin levnad. Då föreningens inkomster inte täcker alla åtaganden, vädjar föreningen till din omtanke till andra människor.

Anser du att föreningen utför en godhjärtad och betydelsefull verksamhet, stöd oss! Då vi inte kan genomföra alla kostnadsfria åtaganden ensam, efterfrågar vi din välvilja och omsorg till drabbade människor.

Stöd gärna vårt humanitära arbete genom att:
Bli medlem - Donera valfritt belopp - Swisha ett bidrag - Handla i webbutiken


Bli medlem!
Bli medlem!

Swish

123 331 87 97

PlusGiro

86 62 55–3